Törökország útja Európába vezet vagy az iszlám államok élére?

"Amíg Törökország magát világi államként határozza meg, addig nem válhat az iszlám vezetőjévé. De mi történne, ha Törökország újradefiniálná magát? Elképzelhető, hogy Törökország egyszer csak feladja majd azt a frusztráló és megalázó szerepet, melyben koldusként kényszerül nyugati tagságért könyörögni és inkább úgy dönt, hogy egy hatásosabb és emelkedettebb történelmi szerepre tör az iszlám legfőbb szószólójaként – és a nyugat ellenségeként." - írja Samuel P. Huntington: A civilizációk összecsapása és az új világrend kialakulása c. könyvében.

Különálló civilizációk márpedig léteznek. Az együtt élés pedig számos problémát vet fel, ezt hiába vitatják a nyugati kultúrákban. A közelmúlt nyugati-iszlám háborúi egyértelműen az előbbi javára dőltek el. Ez nagyban köszönhető a technikai fejlettségnek, de még inkább az iszlám civilizáció magállam hiányának. (a nyugatié az USA). Törökország helyzeténél, fejlettségénél és népességénél fogva alkalmas lehet erre a szerepre. Mint tudjuk, Európához tartozik (még) és pályázik az EU tagságra is, amit vonakodnak megadni neki. Emellett Törökország rendelkezik a NATO második legnagyobb haderejével. Az Európával egyesülni kívánó és nyugati kultúrát átvevő évtizedes kemalista elvek sikertelennek bizonyulnak még mindig. Törökország válaszút előtt áll.

Jelenleg ez történik: Recep Tayyip Erdogan, az iszlamista Jólét Pártjának vezetője és Törökország elnöke az ellene irányuló puccs leverésével és az elnöki hatalom bevezetésével a nyugati mintájú államból a diktatorikus rendszer felé tereli Törökországot. Nyugat-Európa vezető államai sorban tiltják meg a török kampányrendezvényeket az országukban és továbbra is akadályozzák az ország Unióba való felvételét. Ennek hatására például Törökországból kiutasították a holland nagykövetet.
Az EU-hoz való csatlakozás lehetősége azonban még mindig fennáll, de a közeljövőben lejátszódó választások miatt ebben a kérdésben nem mostanában fognak dönteni. Az Unió ki fog futni az időből.

Törökországban a népszavazás egy hónap múlva esedékes és körvonalazódni látszik Erdogan sikere, amit a nyugati emberek iszlámellenessége is segít. Ebben a formában működő országot az Unió nem tud felvenni a tagjai közé, így az útkeresésben az Európaiként nyilvántartott Törökországnak újból meg kell határoznia önmagát. Azt pedig tudjuk a történelemből, hogy egy új rendszer felé az adott országot mindig egy diktatorikusan uralkodó államfő vezette..

Kapcsolódó források:

Európa kampányt csinál Erdogannak

https://www.youtube.com/watch?v=Q_KQrOSnyFg

Újragondolná az EU-török kapcsolatokat az Európai parlament

https://www.youtube.com/watch?v=SJ0KiLFfrps

A török elnök jogköréről:

http://kitekinto.hu/2017/03/10/europan-kivul/az-europa-tanacs-felsorolta-a-torok-elnoki-rendszer-veszelyeit/

https://tisztabb-rendesebb-erdekesebb.blogstar.hu/./pages/tisztabb-rendesebb-erdekesebb/contents/blog/36344/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?